Varlık Lisesi olarak 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını Agora Senfoni Orkestrası’yla birlikte düzenlediğimiz çevrimiçi özel konserle kutladık.
Goethe Institut Ankara’nın katkılarıyla düzenlenen konserde, Agora Senfoni Orkestrası üyeleri Elif Eroğlu ve Atakan Oyal, keman ve piyano ikilisiyle Ludwig van Beethoven’ın İlkbahar Sonatı, Johannes Brahms’ın Scherzo, Muammer Sun’un Köçekçe ve Ahmet Adnan Saygun’un Anadolu’dan eserlerinin yanı sarı Bella Bartok’un Roman Halk Dansları ile Sarı Gelin adlı türküyü de yorumladılar.
Anadolu Devriminin başlangıç tarihi olan 19 Mayıs kutlamalarımız kapsamında gerçekleştirdiğimiz etkinlik için özel bir performans sergileyen Elif Eroğlu ve Atakan Oyal başta olmak üzere tüm Agora Senfoni Orkestrası yetkililerine keyifli ve verimli işbirliği süreci geçirmemizden dolayı; çevrimçi konserimiz için kayıt stüdyolarını bize ücretsiz olarak açan ve her tür teknik desteği sağlayan başta sayın Ahmet Terkivatan olmak üzere tüm Goethe Institut Ankara yetkililerine teşekkür ederiz.
Sanatçılar Hakkında
Elif Eroğlu
7 yaşında Dania Kainova’dan keman dersleri almaya başlamış ve kısa sürede gösterdiği gelişimin ardından Alexander Markov, Prof.Ithzak Rashkovsky, Prof.Ani Schnarch, Prof.Cihat Aşkın, Artur Kaganovskiy, Tuncay Yılmaz, Prof.Vadim Voyler, Flavio Maddoni’nin masterclass’larına katılmıştır.
Eroğlu, 2014’de Sırbistan/Belgrad 5. International Internet Music Competition 2.lik, 2017’de Japonya/Tokyo 3. International Internet Music Competition 1.lik, 2018’de Sırbistan/Belgrad 9. International Internet Music Competition 1.lik, 2018’de Almanya/Baden Wurttemberg 8. Musical Fireworks International Music Competition Assaluto 1.lik, 2018’de İtalya/Floransa 9. Crescendo International Music Competition 1.lik, 2019’da İtalya/Barletta 29. Young Musician International Competition Assaluto 1.lik, 2019’da Ukrayna/Kiev 17. International Independent Internet Music Competition Individualis 3.lük, 2019’da Bulgaristan/Albena 7. International Music Competition Heirs Of Orpheus 1.lik, 2020’de Kazakistan/Almatı International Competition Festival Rauan Grand Prix 1.lik, 2020’de İngiltere/Londra 3. New Talent British International Youth Music Competition 1.lik (Gold Award), 2020’de ABD/King’s Peak International Music Competition 3.lük, 2021’de Polonya/1. International Online Instrumental Performance Competition 1.lik ödüllerini almıştır.
Almanya, İtalya ve Bulgaristan’da gala konserlerine vermiş, KKTC ve Türkiye’nin farklı şehirlerinde 40’dan fazla resitale çıkmıştır. Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası ve Başkent Orkestrası’yla solist olarak konserler veren Eroğlu, Agora Senfoni Orkestrası’nın devamlı üyesidir.
ABD/The Philadelphia Orchestra’nın düzenlendiği seçmeleri kazanarak, Temmuz 2021’de düzenlenecek The Philadelphia International Music Festival kapsamında Chamber Music Intensive Program’a katılacak 16 müzisyen arasında girmiştir.
Atakan Oyal
21 Mayıs 1994 yılında Mersin’de doğdu. Müzik eğitimine yedi yaşında başladı. İlk konserini Mersin Üniversitesi Oda Orkestrası ile solist olarak verdi. Sonraki yıllarda solo performanslar ve oda müziği konserleri dahil olmak üzere çeşitli konserlerde sahne aldı.
2012 yılından itibaren Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda Prof. Toros Can ve Prof. Gülnara Aziz ile çalıştı. Martin Berkovsky, Özgür Aydın, Martina Filjak, Emre Şen, Zöhrab Adıgüzelzade, Hüseyin Sermet, Mühiddin Dürrüoğlu, İdil Biret, Ludmil Angelov gibi müzisyenlerle çalıştı.
Prokofiev’in 3. Piyano Konçertosunu İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ile seslendirdi. Stockholm, Stuttgart, Gümüşlük, Rhapsody, Kamuran Gündemir ve Süreyya Operası gibi Piyano Yarışmalarında pek çok ödüle sahiptir. İbrahim Yazıcı, Kıvanç Tepe ve Gürer Aykal gibi şeflerle konserler verdi. Türk Eğitim Vakfı tarafından “Üstün Başarı Bursu” sahibidir.
Atakan Oyal, Performans Yüksek Lisans Programı eğitimine Başkent Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda Prof. Kamerhan Turan ile devam ediyor.
Agora Senfoni Orkestrası (AGO) Hakkında
Orkestranın müzik direktörlüğü ve daimi şefliğini Murat Ömür Tuncer, kurucu şefliğini ise Yağız Oral sürdürmektedir.
AGO mevcut sanat ortamında sanatçıların karşılaştığı sorunlara kolektif bir bilinçle hareket ederek, orkestra akademisi niteliğinde çalışmalarını sürdüren ve konserler veren çözüm odaklı bağımsız bir topluluktur. Orkestra konuk şef olarak İbrahim Yazıcı, Kemal Günüç ve Nisan Ak gibi müzisyenleri davet etmiş; Devlet Sanatçısı Ayşegül Sarıca (piyano), Elvin Hoxha Ganiev (keman), Doruk Görkem Tokur (piyano), İlayda Deniz Oğuz (piyano) Buğra Yüksel (piyano), ve Nevzat Kalender‘i (keman) solist olarak ağırlamıştır.
AGO dünya standartlarına uygun şekillenmeye ve sanatını icra ederken aynı zamanda ortaya konulan işin verimliliğini artırmak amacıyla ustalık sınıfları düzenlemektedir. Bu sayede alanında seçkin; yalnızca sanatsal yeterlilik değil, aynı zamanda pedagojik yaklaşımlara hakim sanatçılarla buluşmaktadır. AGO’nun eğitim çalışmaları, sanatı yüzeysel değil, derinlemesine ifade etme çabasının en büyük örneklerindendir. İlkesel duruşu ve sürdürülebilir temel yapısı itibariyle; şimdiye dek UNICEF İyi Niyet Elçisi ve Devlet Sanatçısı Gülsin Onay, orkestra şefi Orhun Orhon, Orhan Şallıel, çellist ve pedagog Ozan Evrim Tunca gibi sanatçılarla birlikte çeşitli çalıştaylar ve konferanslar düzenlemektedir. Yine aynı ideallerinin ışığında -tıpkı evrensel boyuttaki örnekleri gibi kendi içinden vücut bulan çeşitli oda müziği gruplarına sahiptir. Bunlardan biri olan Agora Piyanolu Quartet, Eğirdir Oda Müziği Yarışması büyükler kategorisinde üçüncülük ödülü almıştır.